Geschiedenis Fort Pannerden

In 2019 was het 150 jaar geleden dat de bouw van Fort Pannerden begon. De geschiedenis van Fort Pannerden is best merkwaardig. Meteen toen de bouw voltooid was (in 1871) kwam men erachter dat het fort al niet meer bestand was tegen de nieuw uitgevonden wapens en moest het weer aangepast worden.

In de Eerste Wereldoorlog waren vier jaar lang militairen in het fort gelegerd, maar is er nooit een schot gelost. Nederland bleef immers neutraal.

In het interbellum werden de meeste wapens naar andere plekken vervoerd, zodat de soldaten zich bij de volgende wereldoorlog al na één dag moesten overgeven aan de oprukkende Duitsers.

Na de Tweede Wereldoorlog stond het fort lang leeg. Kinderen speelden er, wat helaas ook een keer tot een dodelijk ongeluk leidde.

In 2000 werd het fort gekraakt. De krakers begonnen het fort met beperkte middelen te restaureren en gaven elke week gratis rondleidingen voor belangstellenden. Na een tijdje wilde de gemeente de krakers echter weghebben. Er waren plannen van het fort een hotel te maken.

Na een lange juridische strijd werd in 2006 de ME ingezet om het fort te ontruimen. Krakers uit het hele land kwamen om het fort te verdedigen. Na een lange strijd was het fort ontruimd en werd er één anti-kraker op het fort gezet.  Omroep Gelderland maakte een reportage over de ontruiming. Het nieuws haalde ook het Nos-Journaal. Twee weken later stonden de krakers weer op de stoep. Ze hebben er nog twee jaar gewoond tot ze in overleg met de gemeente vrijwillig weggingen.

Nu is het fort gerestaureerd en is het een museum.